среда, 2. новембар 2016.

DOKUMENTARNI FILM SELEKCIJE SRBIJA/REGION

Razne su asocijacije na sintagmu iz naslova. Ipak, bar kako se potpisnici ovih redova čini, dokumentarni film (samim tim što onemogućava iluziju) u našoj svesti podrazumeva dozu ozbiljnosti. Predočavaju nam se činjenice, a pogotovo ukoliko su one iz našeg neposrednog okruženja time postaju teže za distanciranje, stvaranje iluzije. Teško štivo, ne čini vam se? Jednostavno bi bilo gledati kratki dokumentarac o severu Danske...
Ipak, domaća selekcija Filmskog Fronta nudi nam pet tematski i stilski sasvim različitih filmova koji, svaki na svoj način, iskaču iz opisane predrasude i baškare nam se posle dugo po pameti.


Dušan, čovek sa sporim internetom

Nezavisno od toga jeste li nekada u životu osetili bol slabog wifi signala ili ne, Dušanovo gotovo romantičarsko preterivanje malo ko nije i sam proživeo. Zato se i povezujemo i smejemo njemu, čoveku sa malim-velikim problemima, dramatičnoj muzici i parodijskom tonu filma. Film traje nešto ispod četiri minuta, koliko i prosečna šala, ali ga format i ton ne čine manjim estetskim uživanjem. Dramatični kadrovi u magli u pastelnim bojama prave savršenu atmosferu koju muzika i patos u glasu Dušana-naratora upotpunjuju. Režirao ga je Dario Kesegi, čiji intervju takođe možete pročitati na blogu Filmskog Fronta.


Bitlsti in Slovenia

Film je rezirao Tomaz Pavkovic, a, kako na kraju saznajemo, govori o učesnicima štamparske radionice u Matrijaršiji (Beograd). Oni vole da sviraju i predstavljaju nam se u kolažu razgovora sa kamerom i prikazom njihovog nastupa. Jedan sasvim neobičan bend koji predvodi Pseudo Alen Islamović, a često sviraju i sa Bitlstima. Njihovi fanovi su mala, ali odabrana grupa. Gledaoci bivaju neposredno upoznati sa njima i njihovom pričom, bez ikakvog konteksta (koji delom dolazi na kraju) ili uvoda. Upravo ovakav pristup čini ovaj film prijemčivim, a gledaoce radoznalim- nije važno šta je to što oneobičava ovaj bend, važno je koliko su oni interesantni u svojoj različitosti.


Ispred zastava

Film Sanje Bistričić na festivalskom prikazivanju dobio je glasan aplauz. Tema filma je sasvim u skladu sa našom premisom iz uvoda, to jest, tretira posleratnu mržnju između Srbije i Hrvatske, te je sasvim očekivano da izazove emotivnu reakciju. Ipak, fokusira se na jednu dijametralno suprotnu sliku- ljubavnu priču. Dvoje mladih pričaju nam o svom upoznavanju i zajedničkom životu i preobražaju svoje slike o Srbiji, to jest, Hrvatskoj. Iako je naivan, a možda i tendeciozno naivistički, film pogađa žicu jer je iskren.


Zašto da živim

Pank, droga i hrišćanstvo. Zašto da ne pogledate ovaj film? Naslov je preuzet od istoimene pesme benda Dva minuta mržnje, sa čijim se članovima upoznajemo gotovo 30 godina nakon njegovog raspada. Scenario i režiju radio je Nikola Končarević. Iako je vizuelno dosta monoton (prepliću se lica sagovornika i izoštreni delovi teksta na stranicama knjige, kao i poneka fotografija) otvara mnoga pitanja. Formalno se bazira na priču Saše Ivanovića Sajle o skidanju sa droge i pronalasku puta do vere, a gledalac ne može i sam da ne prevrne po glavi odnos između panka i hrišćanstva (kako Sajla kaže- Isus je bio panker). Interesantan je i njegov pogled na duhovnu muziku jer, po njemu, ona podrazumeva duhovan tekst, a može da bude bilo kog žanra. Na kraju, pitamo se i šta je to bunt i koje sve forme može da uzme.


24h ljubav

Ispitni film Milane Nikić inenađuje naša očekivanja i u kontektekstu žanra i u kontekstu naslova. 24h ljubav je vrlo lična, iskrena priča o ljubavi između autorkinih dede i babe koju ona metaforično vidi kao ljubav vilinih konjica koji žive samo dan i zajedno se ugase. Gledalac je svestan ruke koja drži kameru jer čuje autorku kako se smeje ili razgovara i zato se ne oseća voajerski u tom mikrokosmosu života ovih staraca. Istovremeno, oseća se vrlo lično uvučen u razgovor ovo troje ljudi koji se dobro poznaju i vole. Okosnicu priči daje monolog o razmišljanju o ljubavi, koji je možda i predugačak i suvišan, ali jedan isto tako umetnuti element jeste veoma interesantan- kratki klipovi mladih u izlasku koji takođe razgovaraju o ovoj temi. Film je topao i poziva na razmišljanje. A šta je lepša tema?

Нема коментара:

Постави коментар