петак, 28. октобар 2016.

14. FILMSKI FRONT: NA POLA PUTA DO CILJA!

Dva levela daleko smo od starta! Za dva dana Filmski Front posetilo je više od 1000 ljudi! WOW, rušimo rekorde u stilu slogana “PREĐI NA SLEDEĆI LEVEL”.   Kada je direktorka Filmskog Fronta i Kino Kluba Novi Sad Nina Latinović svečano otvorila Front, sve je počelo da se slaže kao u tetrisu! Element po element, film po film, poen po poen i stižemo  do cilja. Ipak, polako…  Još dva dana nas deli! Ne treba sagoreti u želji za uspehom, treba biti strpljiv i taktičan. E, Filmski Front opasno taktizira!
sa leva ka desno (Mina Cvetinović, PR; Filip Markovinović, selektor; Nina Latinović, direktorka Festivala; Dario Kesegi, autor filma “Dušan, čovek sa sporim internetom”; Dušan Zorić, autor filma “Paraliza”, Pavle Vučković, Marko Grba Singh, Mina Cvetinović Pavkov, članovi stručnog žirija)  Fotograf: Miloš Čubrilo

Selekcija Srbija/region srčano pokazuje svoje skilove, a pred žirijem je težak zadatak. “Uzimajući u obzir da su u pitanju različiti žanrovi i filmske forme potrudiću se da sagledam sve aspekte pod kojima su filmovi nastali. Biće jako teško oceniti, pogotovo što su u pitanju mladi autori. Pokušaću da prvo analiziram i pogledam sve filmove pa da razmislim šta je najbolji kriterijum za ocenjivanje filmova.” - rekla je Mina Cvetinović Pavkov članica žirija. U selekciji Srbija/Region videli smo preko 15 filmova i domaćinski ugostili autore.  “Film ne treba da šalje poruke nego da postavlja pitanja, tako da bih ja više voleo da moj film postavi neka pitanja u toku nečijeg odrastanja kad treba da stisnemo zube i preuzmemo neku odgovornost za svoj život, svoje želje i potrebe.”, rekao je Dušan Zorić reditelj filma “Paraliza” koji smo gledali u sredu.  Da li će žiri stisnuti zube i preuzeti odgovornost pri donošenju odluke za najbolji film na Filmskom Frontu, saznaćemo na svečanoj dodeli u subotu u 22 časa i 40 minuta.  

Do tada će sigurno biti još puno prepreka u stremljenju ka opasnom, ali zasluženom cilju. Možda je najbitnije da film bude iskren, a onda će sa tim biti i emotivan.”- rekao je Pavle Vučković, reditelj filma “Panama”, iz ugla stručnog žirija, a njegov kolega po profesiji i funkciji na Frontu Marko Grba Singh se složio - “Ono što me najviše zanima i što najviše tražim u filmu je emocija koja dolazi pre informacije. Mislim da je bitno da emocija bude jača od informacije, da narativ nije uvek glavno sredstvo kojim se stvara. Najbitniji su mi emocija i atmosfera”.


Međunarodna selekcija prihvatila je izazov, a sa njima i publika. Kritički nastrojeni i kinematografski osvešćeni redovni frontaši uzeli su svoje hemijske u ruke i nemilosrdno delili ocene. “Najteža smo publika. Godinama već pratimo program Filmskog Fronta i sada ocene delimo sa iskustvom. Čak smo smislili i naše kriterijume. Ipak, moramo priznati da su ove godine filmovi mnogo kvalitetniji nego svih prethodnih godina. Front je svakako prešao na sledeći level!”- rekla je vesela ekipa redovnih posetilaca Fronta. Filmove Međunarodne selekcije “Challenge aceppted”, ocenjuje publika na skali od 1 do 5, a film sa najvećim broj glasova odneće pobedu i preći na sledeći nivo.

Mislim da svako treba da uradi film iz svog trenutnog nivoa. Ja gledam iz svoje vizure, moj prvi igrani film koji sam radio je film koji odražava moju emotivnu, profesionalnu i životnu zrelost i mislim da svakim novim filmom govori se o nekom svom nivou. Tek sledećim filmom će napraviti korak dalje, to važi i za njih i za mene.”, konstatovao je Pavle.  

Još DVA DANA FILMSKOG FRONTA! Nije malo! Čeka nas obeležavanje Svetskog dana animiranog filma i jos dve runde obe selekcije.  U subotu kada dođemo do cilja, u svojoj punoj snazi pravimo žurku zatvaranja u Crvenom petlu, a posle toga nadamo se da zaslužujemo recharge! 
Nemojte nas pratiti na blogu (filmskifront.blogspot.rs), sajtu (www.filmfront.rs), heštegu (#predjinasledecilevel #gettothenextlevel #filmskifront #kojefilmovegledamonafrontu), fejsbuku (www.facebook.com/filmskifront/)  ili instagramu (www.instagram.com/filmskifront/), dođite da se družimo u realnom životu. Sala Kulturnog centra Novog Sada i živi ljudi koji se hvataju u koštac sa filmovima! To treba videti!!!

NE PREKIDAJ IGRICU, DOĐI NA FRONT I “PREĐI NA SLEDEĆI LEVEL!!!” 

Нема коментара:

Постави коментар