среда, 26. октобар 2016.

U FILMU SE VIDI ODRAZ ONOG ŠTO NAS OKRUŽUJE

Ovogodišnji Filmski front počinje  u sredu 26. oktobra u Kulturnom centru.
Ovim povodom razgovarali smo sa članicom žirija Minom Cvetinović, docentom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u oblasti animacije  i vizuelnih efekata.

Zašto ste prihvatili da budete članica žirija na Filmskom frontu?

Zadovoljstvo mi je da budem deo tima koji skreće pažnju na male i nezavisne produkcije.. Profesor sam na fakultetu i viđam mlade ljude koji su puni entuzijama i znam koliko to njima znači.


Kada ste se prvi put zainteresovali za animaciju i vizuelne efekte?

Teško je odrediti jer sam odrastala uz animirane i igrane filmove, ali verujem da je profesionalna prekretnica bila u trenutku kada sam shvatila da rad u oblasti animacije i vizuelnih efekata pored velikog zadovoljstva može da donese i novac i to je fenomenalan spoj.


Realizovali ste radionicu animiranog filma "Izbanimaonica" u kojoj ste sa svojim polaznicima osvojili nagradu na festivalu "SEE a Paris", kakav Vam je metod rada?

Imala sam zadovoljstvo da budem deo nečijeg prvog iskustva i prvog filma i to je sjajno. Izuzetno je naporno, potrebno je znanje i dobro planiranje jer ne možete da kontrolišete sve.
Kada stvarate animirani film sa skromnim budžetom i ljudima koji nemaju iskustva, jako je važno da dobro procenite izvodljivost, resurse i svoje mogućnosti, a zatim dobro razmislite  kako da iskoristite maksimum iz onog što imate. Onda uložite u to puno ljubavi, strpljenja, vremena i truda, i na kraju dobijete divno iskustvo, prijatelje, film i nagradu. Film nastaje kada iz onog što imate izvučete maksimum.


Hoćete li pokrenuti još neku radionicu u narednom periodu?

Već jesam. Trenutno sa studentima i profesorima Akademije umetnosti u Novom Sadu i Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu pripremam realizaciju animiranog filma “Handmade” u produkciji Kino Kluba Novi Sad. Želja mi je da popularizujem animaciju i podstaknem saradnju mladih umetnika koji tek treba da razvijaju animacijsku i filmsku scenu u Srbiji.


Koji su Vaši kriterijumi za ocenjivanje filmova?

Uzimajući u obzir da su u pitanju različiti žanrovi i filmske forme potrudiću se da sagledam sve aspekte pod kojima su filmovi nastali. Biće jako teško oceniti, pogotovo što su u pitanju mladi autori i sa iskustvom rada sa mladim ljudima znam koliko im je stalo, pokušaću da prvo analiziram i pogledam sve filmove pa da razmislim sta je najbolji kriterijum za ocenjivanje filmova.


Obzirom na to da imate dosta iskustva, učestvovali ste u izradi trinaest dugometražnih igranih filmova i serija, koje je vaše miljšenje o domaćoj sceni?

Kao i u drugim oblastima, u filmu se vidi odraz onog što nas okružuje.


Sa autorskim animiranim filmom "Kafana" na festivalu "BALKANIMA 2008" osvojili ste nagradu za najbolji studentski film, tako da ste se nalazili na mestu sadašnjih takmičara na Frontu. Koliko je značajan jedan ovakav festival studentima?

Svakom mladom autoru izuzetno znači potvrda da je na dobrom putu, da postoji publika za to što stvara. Zato su ovakvi festivali dragoceni. Dajete mogućnost mladim autorima da prvi put testiraju ono sto su uradili


Trenutno realizujete autorski igrano-animirani film “Jedan od nas”. Da li biste nam rekli nešto više o tome?

Jedan deo snimanja je u toku i prilicno je stresno zato što radim vše projekata u isto vreme i svakom se treba posvetiti da pravi način, ali imam veliko zadovoljstvo da imam fantastican tim pored sebe, poznate i priznate glumce i vrlo iskusnu ekipu.
“Jedan od nas” je kratkometražni igrano-animirani film u kom igraju živi i virtuelni 3D glumci. Kuriozitet ove dvadesetominutne naučno-fantastične drame je da ću pomoću kompjuterski generisane slike oživeti lik jednog velikana srpskog glumišta, smeštajući ga u igranu scenu filma.


Moto ovogodisnjeg festivala je ‘’Predji na sledei level’’ . Šta vi treba da uradite da pređete na sledeći level?

Da konačno doktoriram.


Na kom je levelu Filmski front?

Na četrnaestom.(smeh)

Нема коментара:

Постави коментар